RESEPI : SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI



Bahan-bahan

Sekilo siput sedut
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inch kunyit hidup
*cili padi ikut suka pedas mana
1 mangkuk santan.
1 kiub pati ikan bilis
1 keping asam gelugor
1 btg serai diketuk
Sehelai daun kunyit dihiris nipis..
Garam secukupnya..

Cara-cara

- Masukkan siput yg dah dibersihkan dan dibuang hujungnya ke dalam periuk dan tuangkan santan.


- Tumbuk lumat bahan yg brtanda* dan masukkan dlm periuk tadi.


- Masukkan juga kiub ikan bilis dan serai kemudian masak dgn menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak.


- Kacau sentiasa..kemudian masukkan asam keping..dan garam secukupnya.


- Taburkan daun kunyit dan tutup api dan boleh lah dihidangkan.

0 comment... add one now